marți, 25 ianuarie 2022

Led Zeppelin - Stairway to Heaven ( S3.1 )



Cineva, cred, mi-a purtat mina pe hirtie. Exista intotdeauna un catalizator care-mi ordoneaza multimea gindurilor: munca in grup, locul in care traiesc, prietenii, copiii mei, animalele mele preferate.” – Robert Plant

Robert Plant va indica ulterior ca principala sursa de inspiratie volumul Magic Arts In Celtic Britain, al istoricului Lewis Spence. Femeia din cintec reuneste trasaturile tuturor eroinelor din mitologia celtica, de la Zina Zinelor, Zeita Alba, Doamna Lacului, si Diana Cimpiilor Verzi, pina la Rhiannon Vrajitoarea. Padurile si izvoarele, cintaretul din flaut si Regina din Mai, elementele prezentate in versuri, se constituie intr-o invitatie de a abandona valorile societatii moderne in favoarea naturii si a traditiilor.

Dar „ Stairway To Heaven ” nu este numai una dintre cele mai frumoase melodii din istoria rockului, ci si prima care a fost suspectata de a contine un mesaj subliminal, constituind chiar punctul de pornire al unui val de „ cruciade ” antirock, duse de o mina de preoti, mult mai infricosatori in integrismul lor decit asa-zisele mesaje destinate coruperii tinerilor.

Si, pentru ca lucrurile sa fie si mai confuze, Plant ii va marturisi, in 1992, poate cu sinceritate, lui Markus Ott de la Rock Power: „ Am cintat, destul de mult timp, lucruri pe care nu le intelegea nimeni. Stairway To Heaven nu l-am inteles nici macar eu ”.

In noiembrie 1971 albumul ocupa locul intii in Marea Britanie si locul doi in USA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu